Daarom richtte ik Boekenerf op

Korte keten en lokaal shoppen zijn populairder dan ooit, mede door toedoen van de coronacrisis. Er zijn ook best wat schrijvers die rechtstreeks aan lezers verkopen, maar vaak komen zij daarbij niet verder dan hun eigen kennissenkring. Met mijn nieuwe initiatief Boekenerf wil ik daar verandering in brengen. Het is een collectief van auteurs en de ideale plek voor mensen die graag een gesigneerd boek kopen bij de schrijver zelf.
 

Korteketenlezen, dus. Een term die nog niet bestond en dat is op zich eigenlijk al opmerkelijk. Want waarom zouden we enkel appelen en stroop bij de producent kopen?

Er is toch niets fijner dan een gesigneerd exemplaar van een boek in je kast, rechtstreeks bij de schrijver gekocht? Die persoonlijke touch, het directe contact tussen lezer en schrijver, dat is een enorme verrijking. In deze coronatijden is dat natuurlijk niet zo evident, maar op Boekenerf kan je je boeken online bestellen, via de webshop van de schrijver of per e-mail. Hij of zij neemt dan een boek van de stapel, signeert het en stuurt het persoonlijk naar je op, eventueel met wat extraatjes of een handgeschreven kaartje bij.

Schrijver zkt publiek

Leuk voor de lezer, dus. Maar zeker ook voor de schrijver, die hiermee een nieuwe manier heeft om zijn of haar boeken tot bij de lezer te brengen.

Uit eigen ervaring weet ik dat het moeilijk is om je boeken te promoten, zelfs voor schrijvers die bij een uitgeverij zitten. De afgelopen weken ontving ik per mail talloze enthousiaste reacties van schrijvers. Eén constante valt me daarbij op: dat ze heel dankbaar zijn om een initiatief als dit omdat ze het moeilijk vinden om zichzelf te promoten en hun boek tot bij de lezer te krijgen. Dat vind ik ongelooflijk jammer en ik hoop dat Boekenerf mag helpen om heel wat getalenteerde woordkunstenaars een groter publiek te bezorgen.

Natuurlijk vind je op Boekenerf ook schrijvers die bij een professionele uitgeverij zitten, een eigen website hebben en heel actief aan promotie doen, maar ook voor hen is het een leuk kanaal waarbij ze rechtstreeks contact hebben met de lezer. Het schrijversbestaan is, zeker in coronatijden, immers eenzaam.

Van 16 tot 76

Het project ging van start op 2 november en staat dus nog in de kinderschoenen. Ik merk al een grote diversiteit op. De genres variëren van poëzie, over thrillers, romans en kinderboeken tot non-fictie. De jongste erfbewoner is zestien, de oudste bijna tachtig. Sommigen brachten recent hun eerste boek uit, anderen kunnen bogen op een rijkgevulde carrière waarin ze soms zelfs meer dan veertig boeken schreven. Sommige auteurs geven hun boeken uit in eigen beheer, anderen vonden onderdak bij een uitgeverij.

Afgeschafte boeklanceringen

Ik bracht zelf reeds verschillende boeken uit, bewust in eigen beheer. In april 2020 verscheen mijn roman De schade beperken. Ik had een grootse lancering met een metalfuif gepland, maar die is nog steeds niet kunnen doorgaan. De coronacrisis maakt het zeker niet makkelijker voor schrijvers om hun werk te promoten. Nochtans wordt er veel gelezen en worden er veel boeken verkocht online, maar het is heel moeilijk om daar als onbekend schrijver tussenuit te springen.

Boekenerf wil trouwens absoluut niet concurreren met boekhandels, die we een warm hart toedragen. Maar het is als beginnend of minder bekend auteur heel moeilijk om je boek in de winkel te krijgen. Ik zie Boekenerf niet als een alternatief, maar eerder als een aanvulling op de al bestaande verkoopkanalen.

Geïnteresseerde schrijvers mogen zich aanmelden via de website. Daar lees je ook interviews met de Boekenerfauteurs en vind je natuurlijk heel wat info over hun boeken en hoe je een gesigneerd exemplaar kan bemachtigen. Misschien ook een mooie tip voor wie op zoek is naar een origineel cadeau?  

www.boekenerf.com

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: