Hoe een mooie zomer een weerman (bijna) tot wanhoop dreef

‘Een mooie zomer’ is een van de elf verhalen uit mijn bundel Vloedlijn. In deze blogreeks deel ik met jullie het achterliggende verhaal van de verhalen uit die bundel. Waar gaan ze over en waar, wanneer en waarom kwamen ze tot stand?

Het weer beroert de gemoederen. Vraag maar aan Wouter Wolvega, een naar België uitgeweken Nederlander die sinds jaar en dag het mooie weer maakt op een nationale televisiezender. Geroemd door velen en tegen wil en dank BV geworden.

Tot die noodlottige zomer waarin zijn voorspellingen telkens verkeerd lijken uit te pakken. Het publiek en de media keren zich tegen hem en hij wordt zelfs op non-actief gezet door de zender. Zogenaamd tijdelijk, maar de jonge vrouw die hem vervangt, wint razendsnel aan populariteit. Dus staat Wouter Wolvega op een septemberochtend op een brug over de A12 in Boom en vraagt zich af of hij zou springen.

Dit verhaal dateert van enkele jaren geleden en verscheen eerder in het online literair tijdschrift De Vallei. Ik zette het relaas in één ruk op papier nadat ik ergens een interview met een bekende weerman las. Hij had het over het feit dat slecht weer altijd de schuld van de weerman is en dat je als weervoorspeller een dikke huid moet hebben.

Het deed me denken aan iets wat Jacky Lafon me in een interview vertelde toen ik haar interviewde voor TV Familie – ja, ik had ooit een korte maar intense carrière in de roddeljournalistiek. Ze speelde toen ‘zatte Rita’ in de soap Familie. Voor veel mensen was de grens tussen realiteit en fictie zo onduidelijk, dat ze Jacky Lafon op het gedrag van haar personage aanspraken. Zo had een oud vrouwtje haar eens in de supermarkt toegebeten dat ze die fles wijn maar beter kon terugleggen. Ze dronk immers al genoeg!

Het deed me beseffen hoe groot de invloed van televisie is op de levens van bepaalde mensen. Daarom denk ik dat ‘Een mooie zomer’ niet zo van de pot gerukt is als je misschien op het eerste gezicht zal denken wanneer je het verhaal leest. 🙂

Vervloek jij ook weleens een weerman of -vrouw? Koop dan Vloedlijn, lees het verhaal en merk hoe je oordeel vanzelf zachter wordt. 😉

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: