Hoe ik Winterkwaal schreef toen ik ziek en down was

‘Winterkwaal’ is een van de elf verhalen uit mijn bundel Vloedlijn. In deze blogreeks deel ik met jullie het achterliggende verhaal van de verhalen uit die bundel. Waar gaan ze over en waar, wanneer en waarom kwamen ze tot stand?

“Winterkwaal” ontstond tijdens een koude winter een paar jaar geleden. Ik sukkelde al een hele tijd enorm met mijn gezondheid. Ik had net ergens een jaar gewerkt met een tijdelijk contract dat op de valreep niet werd verlengd. Gelukkig, want het was een saaie job die me absoluut niet lag en ik was eigenlijk te ziek om te werken.

Maar op dat moment zat ik dus thuis en ik voelde me daar ellendig bij. Ik had ook plots niets anders meer te doen dan me op mijn ziekte te focussen, terwijl ik dat al jaren probeerde te vermijden. Geen wonder dus dat ik me slecht in mijn vel voelde. Ik sleepte mezelf letterlijk door de dagen, en mijn fysieke en mentale pijnen hielden een verbeten wedstrijdje ‘zich om ter hardst manifesteren’.

De winter, met haar donkere dagen en vele verplichtingen (lees: de feestdagen) hielp ook niet bepaald. Ik wandelde zo goed en kwaad als mijn spieren dat toelieten (op sommige dagen geraakte ik nauwelijks van de slaapkamer naar de keuken) en bij die wandelingen (strompeltochten) kwam ik vaak langs het kerkhof. Daar ontmoette ik Gwen. Neen, niet echt, want Gwen is een fictief personage, maar ze waarde er in mijn gedachten rond.

Een van de leukste dingen aan Gwen is dat ze liegt en dat de lezer dat weet. Het is leuk om een personage met vreemde of slechte trekjes te creëren. Tegelijkertijd kunnen veel lezers wellicht met haar sympathiseren. Want wie heeft er nog nooit gelogen? Helaas voor Gwen dreigt ze al snel verstrikt te geraken in haar eigen web van leugens.

Benieuwd of Gwen wegkomt met haar leugens? Koop dan mijn verhalenbundel Vloedlijn en je komt er zo achter.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: