Nijlpaarden eten geen vis

Nijlpaarden zijn vegetariërs. Ze gebruiken hun vlijmscherpe tanden enkel om te grazen en waterplanten naar binnen te spelen. Ja, dat weet ik zeker. Ik zocht het namelijk op. Niet uit wetenschappelijke interesse, maar voor een kortverhaal – dat verder niets met nijlpaarden te maken heeft. ‘Eten nijlpaarden vis’ is zeker niet de gekste vraag die ik ooit aan Google stelde.

De afgelopen jaren zocht ik onder meer op hoe oud Jezus was toen hij stierf (33 volgens de meeste kenners, al beweren sommigen dat hij 37 was), wat de meest voorgeschreven antidepressiva zijn in België (Cipramil en Prozac), hoe dat Welshe stadje met die ellenlange naam ook alweer heet (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) en in welk jaar André van Duin zijn tijdloze klassieker ‘Er staat een paard in de gang’ uitbracht (1981).  

Alleen al de zoekgeschiedenis van de gemiddelde thrillerschrijver zou volstaan om menig jurylid van diens schuld te overtuigen. Als je regelmatig op creatieve moordtechnieken googelt, zou je weleens sneller in de gevangenis kunnen belanden dan je kan zeggen ‘Natuurlijk lees ik weleens feelgood chicklit, maar dan enkel om de verschillen met de hoogstaande literatuur die ik doorgaans savoureer goed te doorgronden.’

Het risico op levenslange opsluiting even buiten beschouwing gelaten, heeft research enkel voordelen – ook als je geen thrillers schrijft. Zo bevat mijn kortverhaal Stille Nacht (dat in de eerste editie van mijn literair tijdschriftje Zin-Zine staat) een scène waarin mijn hoofdpersonage een heggenschaar koopt. Het enige wat ik weet over heggenscharen, is dat ze een hels kabaal produceren op het moment dat ik net aan die briljante scène-in-wording zit te werken, latte macchiato en pralinéchocolade binnen handbereik.

Ik had echter technische details nodig omdat ik geloof dat ze de scène extra humor en herkenbaarheid geven. Dus scrolde ik door webshops en bestudeerde de omschrijving van menig heggenschaar.

En nu maar hopen dat niemand in mijn omgeving een ernstig misdrijf begaat met een heggenschaar met draaibaar zwaard, lithium-ion accutechnologie, snijcapaciteit tot 30 millimeter en 1.300 messlagen per minuut.

Misschien toch maar mijn zoekgeschiedenis wissen?

Oh, en wie benieuwd is geworden naar dat kortverhaal of op zoek is naar tips voor een nieuwe heggenschaar: Zin-Zine is nog steeds gewoon te koop via mijn webshop.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d