Boekentip: Diep werk van Cal Newport

Heb jij altijd het gevoel dat je tijd en vooral energie tekort komt om je écht te concentreren op dat wat je moet of wil doen? En heb je al menig tip geprobeerd om ‘productiever’ te worden?

Ik heb al heel wat geprobeerd: strakke deadlines, hoge druk op mezelf, time management, om vijf uur ’s ochtends opstaan om te werken wanneer de wereld nog slaapt – wat voor mij absoluut niet werkt, want ik ben geen ochtendmens.

Met diep werk bedoelt Cal Newport taken die je concentratie vereisen. Schrijven is zo’n activiteit bij uitstek.

Meer gedaan krijgen door minder te werken

Dankzij ‘Diep werk’ van Cal Newport ben ik gaan beseffen dat ik niet méér uren aan mijn bureau moet doorbrengen, maar net minder. Onze hersenen zijn niet gemaakt om acht uur per dag (laat staan meer) gefocust bezig te zijn. Maar je kan wel leren hoe je efficiënter en geconcentreerder werkt op de ogenblikken dat je echt vooruit wil met je ‘diep werk’. Dan krijg je op een viertal uren per dag ongelooflijk veel gedaan, veel meer dan op tien uur ongeconcentreerd ‘druk bezig zijn’.

Een van de dingen die ik waardeer aan dit boek, is dat Cal diverse technieken en ideeën toont, waaruit je kan kiezen. Want niet elke techniek werkt zomaar voor iedereen. Zo vertelt hij hoe je elk jaar enkele periodes kan inlassen waarin je aan één bepaalde taak werkt. Denk maar aan schrijvers die zich afzonderen in een huisje aan het meer om aan hun meesterwerk te puzzelen.

Dit werkt echter niet voor iedereen, laat staan dat elke schrijver hiervoor de tijd kan vrijmaken. En dat hoeft ook niet. Je kan ook een dag per week vrijhouden om door te werken aan dat grote project, of elke dag een of meerdere tijdsblokken voor je ‘diep werk’ voorzien.

De verhalen van schrijvers en grote denkers die op hun eigen manier aan ‘diep werk’ deden, maken het boek niet enkel enorm praktisch, maar ook inspirerend.

Meer plannen voor meer vrijheid

Sinds ik ‘Diep werk’ las, maak ik Excel-planningen op, waarin ik zowel mijn werk, creatieve schrijftijd, sport als overige vrije tijd plan. Dat klinkt misschien beperkend, maar het is net door vrije tijd actief in te plannen, dat je deze ten volle gaat beleven. Anders ga je maar wat doelloos in de zetel hangen en zet je een uurtje later misschien toch weer die computer op om nog snel een paar mailtjes te beantwoorden of iets af te werken.

Ik werk met kleuren en hou me zo strikt mogelijk aan die planning. Ik plan één grote, belangrijke taak per dag in. Dat is mijn prioriteit voor de dag. Ik werk met blokken van maximaal twee uur, waarin ik me enkel en alleen met die ene taak bezig hou.

Tussendoor sta ik weleens op van mijn bureau, doe een paar stretchoefeningen, haal een koffie of iets om te eten, maar ik zorg dat ik binnen de tien minuten weer aan mijn bureau zit en ga verder met wat ik bezig was. Op die manier blijf ik met mijn gedachten helemaal bij dat ‘diepe werk’. Om de twee uur las ik tijd in om mijn mail en telefoon te checken, te sporten, even te ontspannen, de was op te vouwen of naar buiten te gaan. Dan komt een volgende blok.

Echt grote taken kap ik in stukken en verdeel ik over meerdere dagen.

Een zeer interessante techniek die Cal voorstelt, en waar ik soms handig gebruik van maak, is de timerfunctie van je gsm instellen op bijvoorbeeld 20 of 30 minuten en die tijd echt megageconcentreerd en heel snel aan een taak doorwerken. Dan zet ik in een recordtijd een eerste, ruwe versie op papier van die tekst waarop ik al een halve dag loop te kauwen en die maar niet wilde komen. Echt megacool eens het, na een paar keer oefenen, lukt om zo te werken. Maar uiteraard kan je zo geen vijf sessies per dag houden.

Me op één enkele taak concentreren, biedt enorme rust en mentale ruimte. Daardoor ga ik niet enkel sneller vooruit, maar verbetert ook het resultaat van mijn werk.  

Mijn favoriete tips uit ‘Diep werk’

 • Plan korte of langere periodes van diep werk in.
 • Leg op voorhand een doel vast. Een hoofdstuk schrijven, die ene scène uitwerken, de eerste versie van die blog op papier krijgen, …
 • Hanteer vaste tijdstippen en kleine rituelen om je hersenen het signaal te geven dat er diep werk verricht moet worden.
 • Maak afspraken met jezelf, zoals niet op je gsm en het internet kijken terwijl je met diep werk bezig bent. Twijfel je over de spelling van een woord of de juistheid van een feit? Duid dat gewoon aan in je tekst zodat je het later kan opzoeken, en ga lekker verder met schrijven. Las afzonderlijke sessies in voor research en eindredactie.
 • Door drinken en eten in de buurt van je werkplek te zetten, ben je niet afgeleid door honger of dorst en gebruik je het niet als een excuus om de helft van je schrijftijd te besteden aan tripjes tussen de keuken en je werkkamer. Als je langere sessies inplant, kan je tussendoor wel wat wandelen of een huishoudelijk klusje opknappen. Maar maak ook hierover op voorhand duidelijke afspraken met jezelf en verlies je niet in de afleiding.
 • Verandering van locatie doet schrijven. Verruil je bureau voor de keukentafel of de tuin, zoek een rustige koffiebar of boek een huisje met zicht op de natuur.
 • Sluit je werkdag af met een vast ritueel en schrijf je taken voor de volgende dag op. Ga dan ontspannen en kijk niet meer naar je mail, op je gsm of op je computer.
 • Wat je jezelf ook wijsmaakt: je kan niet efficiënt multitasken. Zeker niet als je diep werk moet verrichten. Dit vergt echt al je concentratie.
 • Dé vijand van je concentratie? Internet en je gsm. Las in je planning ‘internetblokken’ in om je mails te checken, research te doen, etc. Hou je internet voor de rest van de dag gesloten. Dat geldt ook voor het internet en de apps op je gsm.
 • Beperk ‘oppervlakkig werk’ tot een absoluut minimum. Vergaderen, telefoontjes beantwoorden en het lezen van e-mails knaagt enorm aan je productiviteit. Het helpt je over het algemeen geen stap verder en is vooral een manier om het gevoel te hebben dat je druk en dus ‘goed’ bezig bent. Maar druk en goed is niet hetzelfde.
 • Plan ook je vrije tijd in. Dat vergroot de kans dat je op tijd rust, en echt geniet van je vrije tijd in plaats van wat voor de televisie te hangen of je sociale media te checken.

Bekijk dit boek op bookspot.be

Bekijk Diep werk op bol.com

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: