Tram

Margot staat aan de tramhalte. In haar ene hand houdt ze een pluchen konijn, dat ze stevig tegen zich aandrukt. Haar andere hand zit gekneld in die van mama. Mama draagt haar lange, bruine jas. Hij reikt bijna tot aan haar enkels. In die jas lijkt ze wel een koningin. Mama is zenuwachtig. Margot kijkt reikhalzend om. Waar blijft papa toch?

Een tram komt rinkelend en denderend aanrollen. Het trapje is hoog. Een man met grijs haar helpt mama met haar grote koffer. Ze gaan niet op reis. Dat heeft mama haar al twee keer gezegd. 

Papa is er nog steeds niet. Een oudere vrouw aan de andere kant van het gangpad glimlacht naar Margot. Mama staart roerloos door het raam. Margot voelt haar hartje wild tekeergaan. ‘Waar gaan we naartoe?’
  Mama draait haar hoofd met een ruk om. ‘Naar de bomma en bompa. Daar blijven we een tijdje logeren.‘

Nu begrijpt Margot er helemaal niets meer van. Ze blijven nooit langer dan een paar uur bij bomma en bompa en na afloop klaagt mama altijd dat bomma te veel zout in de soep doet en dat bompa zo zeurt over vroeger.
  ‘En papa?’ vraagt ze met een klein stemmetje. ‘Gaat die ook mee?’
  Haar moeder antwoordt niet. In plaats daarvan begraaft ze haar gezicht in haar handen. Haar schouders schokken. 

De oudere vrouw glimlacht nog steeds. Margot wil haar glimlach beantwoorden, maar op dat moment staat haar moeder op. ‘Onze halte,’ zegt ze kortaf. Haar lip beeft. Aarzelend pakt Margot haar moeders hand. Hij voelt nat aan.

(c) Leen Raats


Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d