Blaas je personages leven in met een moodboard

Zo’n anderhalf jaar lang hing dit papier boven mijn computerscherm. Dit zijn namelijk de drie belangrijkste personages van mijn roman Solitaire Bomen.

Een moodboard kan helpen om je verhalen consequenter en doorleefder te maken. Dit is een voorstelling van mijn personages –  niet dat ze er letterlijk zo uitzien, maar het geeft een impressie, een sfeer van wie ze zijn en hun stijl. Daarnaast heb ik ook lijstjes zoals ‘bruin haar, groene ogen, 1m78, 35 jaar, etc.’ die ik er regelmatig terug moet bijnemen om consequent te blijven en omdat het helpt bij het uitwerken van bepaalde scènes.

Je kan ook visualisaties maken van de plekken waar je verhaal zich afspeelt. Dat had ik ook tijdens het schrijven van Solitaire Bomen. Deze ‘road novel’ speelt zich o.a. af in Noorwegen, Denemarken, Berlijn, Keulen, Engeland en Antwerpen. Plekken die ik ooit bezocht of goed ken. Toch nam ik de reisfoto’s die mijn vriend en ik maakten, online beelden en Google Streetview er regelmatig bij.

Je kan een digitaal moodboard maken, maar ik geef de voorkeur aan een papieren exemplaar wat mijn hoofdpersonages betreft, omdat ik het dan op een zichtbare plek kan hangen. Zo zijn mijn personages altijd top of mind, ook op de momenten dat ik niet aan het schrijven ben.

Eén nadeel: hierdoor zou het kunnen dat je te veel op het visuele gaat focussen. Denk dus ook eens na over wat je personages horen, voelen, ruiken of proeven. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je in elke scène alle zintuigen moet afgaan. Kies her en der een raak detail.

Als je van nature veel details gebruikt en de neiging hebt om scènes heel uitvoerig te beschrijven, kan het zinvol zijn om nadien te kijken wat je kan schrappen om de sterkste details meer naar voren te halen. Schrijf je net heel minimalistisch, dan kan je door je hoofdstukken gaan op om net hier en daar een goed gekozen detail toe te voegen.

Oh, nog iets: ik vind het maken van zo’n moodboard ook gewoon ontzettend leuk. En het is een goede, visuele reminder om aandacht aan je boek te besteden. Stel je voor dat je, elke keer je aan je computer gaat zitten, geconfronteerd wordt met je personages. Dan moet je al veel wilskracht tonen om NIET aan je roman verder te werken, toch? 😉

Veel succes!

Extra push of structuur nodig om jouw boek te schrijven? Ik maakte er een toegankelijke, makkelijke PDF-cursus van: Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf en lanceer je boek.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d