De perfecte schrijfcondities

De wagon is opvallend leeg, ik heb een plaats van vier personen helemaal voor mezelf. Mijn schaarse medepassagiers hullen zich in stilzwijgen. Het is lang geleden dat er nog zo’n perfecte schrijfcondities op de trein heersten.

We verlaten het station van Landen. Wanneer ik opkijk van het fluogele schriftje waarin ik de kladversie van deze blog zit te schrijven, zie ik een roofvogel over de velden vliegen. Een kiekendief? Onlangs schreef ik nog een tekst voor een opdrachtgever over de grauwe kiekendief, hoe landbouwers uit Haspengouw en het Hageland zich inzetten om het jacht- en broedgebied van deze zeldzame roofvogel te beschermen door zijn nesten te beschermen en stroken luzerne in te zaaien.

De trein versnelt, de vogel verdwijnt uit het zicht. Het landschap dat ik ondertussen zo goed ken, trekt aan het raam voorbij. Toch laat ik mijn blik slechts sporadisch afdwalen, want als ik de afgelopen jaren iets geleerd heb, dan is het wel dat je perfecte schrijfomstandigheden niet zomaar aan je voorbij mag laten gaan.

Let wel: ik zeg dus niet dat je op de perfecte omstandigheden moet wachten. Als je dat doet, schrijf je nauwelijks iets.

Momentum is geweldig, maar het is iets dat je zelf kan creëren, niet iets dat je als bij toverslag overkomt. Natuurlijk kunnen bepaalde externe factoren bijdragen aan momentum – en als dat zo is, dan raad ik aan om er vooral gebruik van te maken! Maar jij moet toch vooral de juiste omstandigheden proberen creëren om jouw schrijfdoelen te behalen.

The time is now. Dat is altijd zo. Alleen zijn we ons daar meestal niet van bewust. Deze blog is geen cursus mindfulness, maar het is een feit dat we voortdurend met onze gedachten bij het verleden en de toekomst zitten, en zeer zelden in het hier en nu. En dat is eigenlijk exact wat momentum inhoudt: dat gevoel dat jij, hier en nu, gaat aanpakken wat er maar aan te pakken valt.

Je boek schrijven, bijvoorbeeld.

Dus, stop met lezen en begin te schrijven.

Ja, nu! 😉

Kan je wel wat aanmoediging gebruiken om dat boek te schrijven? Dan is mijn cursus ‘Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem’ je op het lijf geschreven.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: