De schade beperken

In dit boek volgen we Wil en Elke, twee rebelse vriendinnen. Hun vriendschap is even intens als grillig. Gaandeweg kom je er als lezer achter wat er gebeurd is, vijftien jaar geleden én in een recenter verleden. De flashbacks worden steeds meer verweven met het heden. Want hoe graag Wil en Elke het verleden ook achter zich zouden willen laten: de gevolgen blijven nazinderen.

Hoeveel kan een vriendschap verdragen? Je ontdekt het in deze hilarisch tragische roman, die drijft op riffs, bier en absurde conversaties. Elk hoofdstuk begint met een citaat uit een rocknummer. Want dit is de allereerste roman met soundtrack.Dit schreven mijn lezers op bol.com

“Vlot geschreven, goed opgebouwde spanning. De muzikale quotes geven een beeld van de brede muzikale kennis van de schrijfster. Hopelijk volgen er nog meer romans van deze auteur.”

“Een levendig geschreven roman, die vooral dertigers zal aanspreken, die volop in het leven staan. Elk hoofdstuk krijgt de titel van een rocksong: origineel, hedendaags, leest als een trein. Heel leuk boek !”

“Beklijvend boek, een ‘coming-of age’-verhaal. Het verhaal van twee vriendinnen die elkaar al lang kennen en een geschiedenis hebben. Net met deze geschiedenis maak je stapsgewijs kennis. Het werk leest vlot en blijft spannend, elke keer kom je meer en meer informatie te weten en ontrafel je het kantelpunt in hun relatie.”

“Het boek brengt het verhaal van Wil en Elke, twee rebelse vriendinnen die grenzen tarten, conventies aan hun laars lappen en een leventje leiden dat zich meer dan eens in de gevarenzone afspeelt. Drank en metal muziek zijn de rode draad, maar anderzijds zijn het slechts attributen die een door en door menselijk verhaal kleuren. Een verhaal van eenzaamheid, ontgoocheling, wanhoop, verlies, roekeloosheid, bedrog en escapisme maar ook van onvoorwaardelijke vriendschap, loutering, verlangen, confrontatie en zoeken naar balans.

Naar gelang het boek vordert krijgt het meer en meer consistentie en worden de karakters mensen van vlees en bloed waar we ons iets bij kunnen voorstellen. Ik heb het geboeid en nagenoeg in één beweging uitgelezen. De kracht van een schrijver meten we af aan de wijze waarop een verhaal zijn conclusie krijgt. Waar we bijvoorbeeld in misdaadromans dikwijls worden geconfronteerd met een deus-ex-machina die een spannend verhaal finaal als een pudding in elkaar doet zakken, krijgen we hier een verrassend open einde waarvan ik de ontdekking graag aan de lezer over laat.”


Een review van François Vermeulen, hoofdredacteur van het gratis online tijdschrift ‘De Vallei’.

“Ik heb met plezier je boek De schade beperken gelezen. Vlot geschreven, goed uitgewerkte personages en vooral veel humor. Je gaat ook helemaal mee in de rollercoaster van hun gevoelens. Hoewel Wil en Elke elkaars tegenpolen zijn; Wil beschermend en iets meer doortastend en Elke flapuit en impulsief, kies ik als lezer geen ‘partij’ en voel ik empathie voor beiden. Deze jonge vrouwen zijn, elk op hun eigen manier, nog ‘zoekende’. Het boek eindigt met een kantelmoment in hun leven. Mooi.’


Review van Christine Bonheure op Goodreads

“Van begin tot eind genoten van dit prachtige romandebuut. Toegegeven, ik ben een beetje bevooroordeeld. Ik heb Leen Raats leren kennen tijdens een copywritingklus en het klikte meteen tussen die fijne, extraverte dame en mezelf. Werkelijk alle zinnen weerspiegelen haar persoonlijkheid.

‘De schade beperken’ is het verhaal van de vriendschap tussen twee rebelse meisjes, een vriendschap die ongeveer alles, ook het ergste, overwint. Heel herkenbaar trouwens, je blijft iemand vergeven gewoon omdat het je vriendin is. Mooi gestructureerd verhaal. In het begint bezoekt Wil haar vriendin Elke in de gevangenis. De rest van het boek zijn flashbacks, naar hun jeugd, het ontstaan en de evolutie van hun vriendschap, de reden waarom Elke in de gevangenis zit.

Mooi verteld in een eenvoudige stijl. Alles doorspekt met leuke vriendengesprekken én muziek, en dat is een tweede reden waarom ik dit boek waardeer. Schrijven en muziek zijn ook mijn passies. Verder schrijven, Leen!”

Christine is een talentvolle, ervaren copywriter en een fervent lezer. Op haar blog schrijft ze regelmatig over de boeken die ze leest – en dat zijn er heel wat! 😉


Inkijkexemplaar (eerste 2 hoofdstukken)


Schrijver: Leen Raats
Uitgever: Schrijfbureau Teksttype
Covertekening: Amber Delahaye
Vormgeving: Luc Schreurs
Foto achterflap: Jo Cuenen


Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: