Nieuws

Leem

Ook wij bestaan uit lagen.

Zoals dit landschap dat zich
als boeken lezen laat

kromme appelbomen met namen
die klinken als een lied
dat al lang niet meer
over deze heuvels klonk

lees meer

Een schema als reddingsboei

Wil het maar niet lukken om je boek af te werken? Loop je na dertig, vijftig of honderd bladzijden vast? Heb je het verrekte ding al vijf keer herwerkt, maar lijkt er nog steeds iets te haperen? Of weet je gewoon niet waar te beginnen?

Een schema kan je redding zijn. Zie jezelf als een regisseur die scènes voor zijn film uitdenkt. Steven Spielberg of George Lucas beginnen toch ook niet zomaar in het wilde weg te filmen? Schema’s maken is een essentieel en leuk onderdeel van het creatieve proces. Nee, echt!

lees meer

Stem jij op mijn roman?

De schade beperken staat op de longlist van de Indie Awards en maakt kans op de juryprijs, die in maart wordt uitgereikt. Maar er is ook een publieksprijs, en daar kan je tot eind februari voor stemmen. Mijn boek dingt mee in de categorieën 'Beste boek van 2020' en 'Mooiste cover'.

lees meer

Van krabbels in een schriftje tot prijswinnend gedicht: de making of van ‘Leegstand’

Waar haal je je inspiratie? Hoe schrijf je poëzie? Dat zijn de twee vragen die ik – en met mij elke dichter die ooit deze aarde bewandelde – regelmatig te horen krijg. Je zou denken dat ik ondertussen een pasklaar antwoord heb, maar om heel eerlijk te zijn, vind ik het nog altijd moeilijk om uit te leggen hoe mijn gedichten tot stand komen.

Daarom hield ik het bij voor een aantal gedichten. Met een van die stukjes poëzie won ik onlangs de Guido Wulms Poëzieprijs 2020, waarop ik me herinnerde dat ik alle voorgaande versies bijhield! Het was ontzettend leuk om die zelf te herlezen.

lees meer

Vanitas

Vandaag is ze vergankelijk
stroomt als water naar de zee
vloeit met inkt. weigert
vaste vorm aan te nemen.

Hij haakt zijn vingers
zorgvuldig in de hare.

lees meer

Vier poëzieroutes in de Limburgse natuur

Het begon met een digitale poëzieroute die ik op eigen initiatief opzette in een wondermooi stukje van de Mombeekvallei, op de grens tussen Hasselt en Alken.

Natuurpunt Hasselt-Zonhoven vroeg me of ik ook zoiets wilde maken voor hun andere gebieden. Dat wilde ik, want wandelen en poëzie schrijven – en al wandelend poëzie schrijven – behoren tot mijn favoriete bezigheden.

Dus schreef ik de afgelopen twee maanden tien gedichten over drie natuurgebieden in Hasselt en Zonhoven. Dit is het resultaat!

lees meer

Bekentenissen van een schrijfster: 15 dingen waar ik een bloedhekel aan heb

1. Kleine tafeltjes in overvolle, drukke restaurants waar je niet in een wortel kan snijden zonder de wildvreemde die bijna op je schoot zit een elleboogstoot te geven. Ober, er zit een man in mijn soep.

2. Schlagers, chansons en alles wat in de categorie ‘levenslied’ kan geplaatst worden. En kerst- en carnavalsmuziek. Ik wéét dat er een paard in de gang staat, die oude knol staat er al twintig jaar. Blijkbaar zit buurvrouw Jansen er niet mee. Dus waarom val je ons ermee lastig? En ja, heel erg dat die rotzak vorig jaar met kerst je hart heeft gestolen, maar wat kan het mij verder schelen? Als ik me niet vergis, is dit niet de eerste keer, he George. Weet je nog, vorige kerst?

lees meer

Powered by WordPress.com. Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑