Drie verrekt toffe schrijfopdrachten

Gebruik jezelf als figurant

Maak van jezelf een personage in een verhaal of gedicht. Je kan ook een schrijfsel nemen dat je eerder schreef en jezelf hierin verwerken.

Opgelet: je bent niet het hoofdpersonage, en het verhaal is ook niet vanuit jouw perspectief geschreven, maar vanuit een fictieve protagonist. Jij bent slechts een bijpersonage, misschien zelfs gewoon een figurant die even opduikt, een paar zinnen met je hoofdpersonage wisselt en weer verdwijnt.

Gebruik niet je echte naam, maar beschrijf jezelf duidelijk genoeg, zodat mensen die jou kennen, je ook meteen zouden herkennen. Je kan de proef op de som nemen door je schrijfsel aan iemand te laten lezen zonder te vertellen dat je er zelf in voorkomt.

Snelle schrijftip

Soms verwerken we bepaalde karaktereigenschappen of uiterlijke kenmerken van onszelf of mensen die we kennen in onze verhalen. Soms doen we dit zelfs onbewust. Wees niet bang om dit te doen, de beste schrijvers doen het.


Bommen ontmantelen met een paperclip

MacGyver. Het is zo’n serie die ik me vaag herinner uit mijn jeugdjaren omdat huisgenoten ernaar keken.

Eén van de vaak terugkomende situaties is dat MacGyver zich in een benarde situatie bevindt, maar er op haast wonderbaarlijke wijze uit weet te ontsnappen met behulp van alledaagse voorwerpen zoals schoenveters, paperclips, ducttape en natuurlijk zijn Zwitsers zakmes – wat wilde ik als kind graag een Zwitsers zakmes, alsof ik geloofde dat zo’n ding al mijn problemen kon oplossen!

In de VS werd het een populair gebruik om apparaten te bouwen van alledaagse spullen, een gebruik dat MacGyverisme werd gedoopt. Neen, echt waar, check het maar op Wikipedia. 

Dit kan jij ook! Bedenk een personage dat zich met behulp van de inhoud van zijn tas of broekzakken uit een vervelende situatie weet te redden.

Dichters, ook dit kan je gewoon weer in dichtvorm doen. Of maak er een reeks van drie gedichten van met als titels ‘paperclip’, ‘ducttape’ en ‘veiligheidsspeld’. Of schrijf een ode aan het Zwitsers zakmes. Of de blonde lokken van MacGyver. Oh, wat zijn ze blond!

Geen inspiratie? Zet dan je keukenwekker op 2 minuten en verzamel random spullen. Of kijk eens in je eigen rugzak/broekzak/handtas.

Snelle schrijftip

Als je daar zin in hebt, mag je er een compleet over the top situatie van maken à la MacGyver. Maar het hoeft niet per sé om levensbedreigende situaties of vijanden met bazooka’s te gaan. Het kan ook een moeilijk gesprek of een examen zijn waaraan je personage weet te ontkomen met… Tja, waarmee eigenlijk? 


Waar is dat feestje…

En hoe geraak ik er zo snel mogelijk weer weg?

Beschrijf eens een ongezellig diner, een flopfeest of een huwelijk vol onderhuidse spanningen in je verhaal of gedicht. De ideale setting voor een spannende, dramatische of dolkomische pennenvrucht!

Oh, en je mag ‘feestje’ heel breed opnemen. Waarom geen bordspellenavond op een kletterende ruzie laten uitdraaien over het feit dat xyzzw geen bestaand woord is of dat mevrouw Van Draet het onmogelijk met de kandelaar kan hebben gedaan – laat staan in de serre! Om nog maar te zwijgen over dat hotel op Brussel Nieuwstraat (voor de Nederlanders: Kalverstraat Amsterdam).

Snelle schrijftip

Wie zijn de mensen op het feest, wat is hun onderlinge verhouding? Sommige hebben elkaar misschien nog nooit ontmoet, terwijl anderen een lange voorgeschiedenis hebben. Zo’n feest is de ideale plek om je lezer onder te dompelen in een explosief vat vol intriges. Wat is er nu eigenlijk echt aan de hand, waarom doen die twee zo koeltjes tegen elkaar, waarom krijgt nonkel Guido geen champagne en wat heeft neef Sander daarmee te maken? Geef de informatie met mondjesmaat prijs en de lezer zal niet met zijn ogen knipperen tot alle antwoorden zijn opgelost.

Pas wel op dat je lezer de draad niet verliest. Met name in kortverhalen (en poëzie natuurlijk) is het gevaarlijk om al te veel personages en intriges te willen uitwerken. Focus je op een of enkele intrige(s) en een handvol personages. De rest is ‘achtergrond’. Tenzij je er natuurlijk meteen een roman of novelle van wil maken, of een gedichtenreeks waarbij elk gedicht een ander personage van het feest belicht / een stem geeft.


Schrijf je zelf poëzie en wil je hier nog beter in worden? Bekijk dan zeker eens mijn e-book ‘Schrijf belachelijk goede gedichten’.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: