Waarom mijn aankomende roman me soms een kleine mentale breakdown bezorgt

Lezers!

Ik hoop dat jullie hebben genoten van de afgelopen (feest)dagen – of van het ontlopen ervan. Zelf behoorde ik tot enkele jaren geleden heel duidelijk tot de tweede categorie en hoewel ik nog steeds niet gek ben op dat overdreven, verplichte gedoe, weet ik er de laatste jaren wel van te genieten. Op mijn manier. Onder meer door wat vrijaf te nemen om me volledig op schrijven te focussen. Zo nam ik twee weken verlof om aan de lancering van mijn roman De Schade Beperken te werken.

Hoe het dan met die roman gaat?  

Wel, ik ben er de afgelopen weken voor de 63ste keer (ruwe schatting) doorheen gegaan en heb nog heel wat kromme zinnen rechtgetrokken – en wellicht hier en daar een rechte zin krom – spelfouten verbeterd, scènes aangedikt of net ingekort, een kleine mental breakdown gehad waarin ik plots het hele boek waardeloos vond en dan weer momenten waarop ik besefte dat ik na zoveel herleesbeurten soms zelf nog een dikke vette grijns op mijn gezicht krijg bij bepaalde scènes. Want dit is, al zeg ik het zelf, mijn meest humoristische boek ooit. Hoop ik.

Kortom: een soort loop tussen diepgewortelde haat en onvoorwaardelijke liefde voor mijn eigen werk. The usual stuff dus wanneer ik op het punt sta om mijn schrijfsels de wereld in te sturen. Nee echt, moest je je ooit afvragen of schrijvers écht allemaal krankjorum zijn en hoe dat komt, probeer dan maar eens een boek te schrijven en te publiceren. Het is gewoon niet goed voor je mentale gezondheid.

Verder heb ik een uitgebreid plan gemaakt met dingen die ik moet doen om mijn roman ‘te lanceren als een raket’. Dan heb ik het niet enkel over de boeklancering, die zal plaatsvinden in metalcafé South of Heaven in Bilzen, maar over alle acties die ik de komende maanden onderneem om mijn boek te promoten. Want, zoals ik weleens zeg: eens je boek af is, begint het werk pas. Zeker als je echt volop boeken wil verkopen en eigenlijk gewoon alles doen wat een grote uitgeverij ook voor jou zou doen – maar dan met meer toewijding en op jouw manier. DIY!  

Ik tekende ook een contract bij ABC-uitgeverij. Neen, niet om mijn boek uit te geven, dat doe ik nog altijd lekker zelf, maar om een deel van mijn distributie uit handen te geven, vooral naar boekhandels en bibliotheken toe (en wellicht op termijn de bestellingen via bol.com). Voorheen kwamen alle bestellingen rechtstreeks bij mij binnen, maar binnenkort verloopt dit via het Centraal Boekhuis (even helemaal off topic: in de eerste versie van deze tekst had ik Centraal Broekhuis geschreven. Gelukkig las ik hem nog een paar keer na…). Dat is voor boekhandelaars de ‘normale’ manier van werken en vergroot mijn kansen om in hun rekken te belanden – met mijn boeken dan, hoewel ik zelf ook weleens in rekken van boekhandels verstrengeld geraak.

Er zijn trouwens een paar steengoede winkels waar je mijn boeken momenteel al in de rekken vindt, en die heb ik opgelijst op mijn site. Om jullie van dienst te zijn en om deze onafhankelijke boekenridders de eer te geven die hen toekomt. Zijn mijn boeken in je favoriete winkel uitverkocht? Geen nood, informeer bij de eigenaars, dan plaatsen ze een nieuwe bestelling en kan je mijn boeken enkele dagen later bij hen ophalen.

Wanhoop niet: bestellingen van particulieren (jij, dus!) blijven gewoon rechtstreeks via mij lopen, dus je kan steeds bij mij een gesigneerd exemplaar bekomen van al mijn boeken. Van zodra ik een beter zicht heb op de releasedatum, plan ik de voorverkoop en de boeklancering in. En ook boekhandels die liever rechtstreeks bij mij willen bestellen, kunnen dit blijven doen. Er komt gewoon een extra optie bij en bepaalde zaken gaan daardoor een pak sneller en efficiënter.

Wat gebeurt er ondertussen nog? Wel, de ongelooflijk getalenteerde Nederlandse kunstenares Amber Delahaye heeft mijn manuscript gelezen en is bezig aan wat de coolste boekcover uit de menselijke geschiedenis wordt. Ik gaf haar carte blanche, dus ik heb zelf nog geen idee wat er op de cover staat, behalve dan dat het awesome zal zijn, want Amber maakt prachtige dingen.

Verder kreeg/krijg ik feedback van enkele proofreaders die met hun meest kritische oog doorheen mijn manuscript gingen/gaan. Tilly, Marjon, Fanny en Dominique: een super dikke merci voor jullie input!

Zo, dat is al een hele boterham maar veel dingen zijn nog niet concreet. En op dé vraag (wanneer?!) durf ik momenteel nog geen antwoord geven, want ik wil mijn tijd nemen om het goed te doen.


Zelf een boek schrijven?

Droom je ervan om ooit een boek te schrijven, maar schuif je die ‘ooit’ eindeloos voor je uit? Dan heb ik de ideale challenge voor je gemaakt: ‘Schrijf nu verdomme eindelijk dat rotboek!’  

Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan en een challenge van jewelste met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: